Az Aikidoról általában

AZ AIKIDORÓL ÁLTALÁBAN

Az Aikido a japán harcművészetek egy modern formája, mely a japán Budo (harcművészet) hagyományos jegyeit is magán viseli.

A Taisho kor (1912-26) elején Ueshiba Morihei sensei az alapító, sok stílus tanulmányozása után eljutva a Budo, a harcművészet igazi lényegéhez, a technikákat a modern korban is alkalmas gyakorlási módszerré formálta. Ueshiba sensei ráébredt arra, hogy a Budonak nem a pusztitást, gyilkolást kell szolgálnia, hanem a szeretetet, a békét és a harmóniát.

Az Aikido nem kíván másokban kárt tenni, osztozik a japán harci művészetek azon törekvésében, hogy az önvédelmi, harci technikákon keresztül saját személyiségünk fejlődését érjük el, ám különleges abban, hogy a technikák a gyakorlás során teljes erővel, valósághűen, mégis a sérülés veszélye nélkül hajthatók végre.

Az Aikido gyakorlója nem úgy válik jobbá, hogy másokat legyőz, megaláz. Célja az ideális személyiség kialakítása, valamint egy dinamikus, egészséges életmód elérése, amely a nyugalmat éppúgy magában foglalja, mint az aktivitást. Az Aikido a gyakorlást tűzte ki céljául, verseny nincs. Az Aikido célja semmiképpen sem valamely képesség vagy módszer kifejlesztése, hanem a test és szellem edzése a gyakorlás által, az egyén természetes fejlődésének elérése.

Az Aikido nem sport, hanem harcművészet, a sportokban versenyek vannak, a fizikai erő, az ügyesség, mások legyőzése a cél. Az Aikidoban ezzel szemben a szellemi fejlődés a fontosabb.

A japán Budonak soha nem az volt a fő célja, hogy másokat legyőzzünk, vagy megöljünk. A legfontosabb dolog mindig saját magunk legyőzése, saját problémáinkkal való szembesülés. Fontos ráébrednünk arra, hogy problémáink, gondjaink megtestesítője nem egy ellenség, egy másik személy. Hibáinkat csakis önmagunkban kell keresni, önnön belső lényünket kell jobbá formálni, belső tulajdonságainkat tökéletesíteni, és nem egy másik embert legyőzni.

A tanulás során megismerhetjük belsőnk rejtett kincseit, segítségével megszerezhetjük a béke és a szeretet tudását. Az Aikido egyike azon harcművészeteknek, ami megtanít bennünket képességeink felismerésére és kiaknázására.

Az Aikido, mint Budo, egyszerre felel meg a tradicionális harcművészeti elveknek és a modern világ, az évezredforduló teremtette kihívásoknak. Formavilágát és gondolatiságát teljes mértékben a japán Budo határozza meg. A gyakorlók edzésről edzésre sajátítják el a különféle támadásokból végrehajtandó számtalan technikát, a ken (kard), a jo (bot) és a tanto(kés) használatának alapmozdulatait, majd a fegyverek elleni pusztakezes védekezést, sőt magasabb szinten a fegyverek egymás elleni bonyolult formagyakorlatait.

Ugyanakkor a gyakorlás légköre, az Aikidoban rejlő szabadságérzet lépésről lépésre történő megtapasztalása, a partnerek és a mozdulatok harmonikus egymásra utaltsága lehetővé teszi, hogy az Aikidot korhatár nélkül, tehetségtől függetlenül bárki gyakorolhassa. Az Aikidoban, mivel nincsenek versenyek és nem is lehet versengés, mindenki a maga szintjén, életkorának és saját elvárásainak megfelelve hajtja végre a technikákat.

 

Ugrás az oldal tetejére