Az Alapító és a Doshuk biográfiája

UESHIBA MORIHEI

 

1883 - 1969

Az Aikido alapítója, Ueshiba Morihei sensei 1883. december 14-én, Japán modernizációjának zavaros időszakában született. Életét a Budónak szentelte, és célja egy olyan harcművészet létrehozása volt, amely eleget tesz a kor embere elvárásainak. Célját a Budo értelmének szigorú kutatásán keresztül a harcművészetek állandó gyakorlásával kívánta megvalósítani. Budo egyik alapelve - az ő megfogalmazásával: a szellemi úton járó ember testének és a lelkének állandó edzése - bekerült a modern kor harcművészetébe, az Aikidoba. 

"Minden egyes mester, helytől és korszaktól függetlenül meghallotta a szót, és megteremtette a harmóniát a mennyel és a földdel. Sok ösvény vezet a Fuji hegy csúcsára, de a csúcs ugyanaz - mégpedig a szeretet."

UESHIBA KISSHOMARU

1921 - 1999

Ueshiba Kisshomaru a második Aikido Doshu, Ueshiba Morihei harmadik fiaként született. 1946-ban végzett a Waseda Egyetemen, 1948-ban kapta meg a Hombu Dojocho (az Aikido központi dojojának vezetője) címet. 1967-ben nevezték ki az Aikikai Alapítvány elnökévé. 1969-ben, édesapja halála után, hivatalosan is megkapta az örökösi címet. Több kiemelkedő cím birtokosa. A japán kormány több érdemrenddel is kitüntette. Kisshomaru sensei mintegy 30 éven át, egészen 1999. január 4-én bekövetkezett haláláig, töltötte be e tisztséget. Az aikidós társadalom mély fájdalommal vett tudomást a Doshu haláláról, kinek munkássága nagy szerepet játszott az ueshibai hagyományok továbbvitelében és az Aikido nemzetközi elterjedésében. Édesapjához hasonlóan mélyen hitt abban, hogy az Aikido filozófiája eggyé formálhatja a világot. Mindennapjait az út gyakorlásának szentelte, egy jobb, harmonikusabb világért imádkozott. Nagyrészt a Doshu munkájának volt köszönhető, hogy az Aikido mai képe kifejlődött, tovább növelve Osensei hírnevét. A kezdetek nagyon szerények és nehezek voltak, de a Doshu önfeláldozásának és kemény munkájának köszönhetően Osensei látomása elterjedt az egész világon.

"Élettel teli jelenléte megmarad azokban, akiket megérintett, és megmarad az Aikido látomásában, amelynek megvalósításáért olyan keményen dolgozott." (Saotome Mitsugi Aikido shihan)

 

UESHIBA MORITERU

1951 -

Ueshiba Moriteru, a harmadik Aikido Doshu, 1951-ben született Tokióban, Ueshiba Kisshomaru második fiaként, az alapító Ueshiba Morihei unokájaként. Diplomát a Meiji egyetemen szerzett. Nagyapja és édesapja nyomdokain járva mint jelenlegi Doshu tanítja és igazgatja az Aikidot. 1986-ban az Aikikai Alapítvány ügyvezető igazgatójává 1996- ban elnökévé nevezik ki. 1999-ben édesapja halála után hivatalosan is megkapja az örökösi címet. 2006-ban Sao Paulo (Brazilia) Anshetta érdemérmével tüntetik ki. 2009-ben Oroszország elnöke a Barátság Érdemérmét adományozza neki. 2012-ben a korábbi Aikikai Alapítvány helyébe lépő Aikikai Társadalmi Érdekeltségű Alapítvány elnökévé nevezik ki, illetve a Spanyol Valencia Polytechnic Egyetem Arany érdemérmével tüntetik ki. 2013-ban munkája elismeréseként a Japán kormány a kék szalag érdemérmet adományozza neki.

Ugrás az oldal tetejére