Gyermekedzések

GYEREKEK ÉS AZ AIKIDO

A gyakorlás az egymással való együttműködés által fejleszti az egyént, nem a másokkal való versengés, tudás összemérés a fejlődés alapja!

A gyakorlás az alábbiakra irányul:

 • tudatos testhasználat, mozgáskoordináció, együttműködés
 • rendszeresség, fegyelmezettség, bátorság, tisztelet
 • higgadtság, türelem, kíméletesség, önuralom, összhang
 • fizikailag - szellemileg erős, egészséges test
 • nyugodt ám dinamikus életmód

 

A gyakorlás jellemzői: 

 • nagy mozgásos veszély nélküli technikák
 • gyermekek életkorához igazodó tananyag
 • versenymentes, játékos közeg
 • friss levegő, csendes környezet

 

Ami még kimaradt:

 • bentalvós és napközis táborok
 • kirándulások, bemutatók, vizsgák

 

Az edzések nyitottak, szabadon megtekinthetők és kipróbálhatók!
Fiúknak és lányoknak egyaránt! 
A csoportokhoz év közben is lehet csatlakozni!
Az alternatív programok szabadon választható lehetőségek, soha nem kötelezőek!
Előzetes bejelentkezés nem szükséges, azonban ha kérdése lenne keressen minket bizalommal!

Történeti háttér és általános jellemzők

Az Aikido a japán harci művészetek egy modern formája, mely a japán Budo (harcművészet) hagyományos jegyeit is magán viseli. A Taisho kor (1912-26) elején Ueshiba Morihei sensei (az alapító), sok stílus tanulmányozása után eljutva a Budo, a harcművészet igazi lényegéhez, a technikákat a modern korban is alkalmas gyakorlási módszerré formálta. Az ősi japán Budonak egyik jellemzője, hogy dinamikus cselekvés és statikus oldal kíséri. Ebben a pontban eltér a nyugati sportoktól, ahol a mozgást végigköveti a feszültség. Az Aikido a gyakorlást tűzte ki céljául, verseny nincs, ezért a gyerekek sem ragaszkodnak a győzelemhez vagy vereséghez, így nyugodtan tudnak gyakorolni. A gyerekedzések eltérnek a felnőtt edzések felépítésétől, ugyanis a gurulások, esések és az Aikido technikáinak gyakorlása mellett sok játékra is lehetőség van, ami a gyerekek számára élvezetesebbé teszi a gyakorlást.

Az edzéseken az egymásra való odafigyeléssel - az Aikido gyakorlása által - a gyerekek rendszerességet, fegyelmet, egymás iránti tiszteletet tanulnak. A mozgásformák gyakorlása által fizikailag erősödnek, lazulnak, koordinációs készségük javul. A technikák, a felnőtt csoporttól eltérően, könnyen megjegyezhető, kevés fáradságba kerülő, nagy mozgásos, veszély nélküli technikák. Következésképpen a mozgások az ügyetlen gyerekeknek sem lehetetlenek, bizonytalanság nélkül, kellemesen tudják gyakorolni az Aikidot. Ezen kívül évente kétszer, az előlépési vizsgán, ha sikeresen levizsgáztak, a kyu-fokozatnak megfelelő színű övet kapnak. Ezzel lehetővé tesszük, hogy legyen célja az edzésnek. Az évet edzőtábor zárja, melyben a gyerekek a csoportéletről is tapasztalatot szerezhetnek. Nyári szünidőben napközis táborban tölthetik hasznosan az időt.

Az Aikido nem pusztán technikák fizikai gyakorlásából áll, fontos személyiségfejlesztő és formáló hatása van. Célja a gyerekek életkorának megfelelő, fizikailag és szellemileg is erős, egészséges test kifejlesztése, létrehozása. A gyakorlás során egy nyugodt, ám dinamikus életmód elérése, egy tudatos, pozítiv gondolkodás kialakítása.

 

Látogatói hírlevél

Aikido Shinbukan Dojo

2500 Esztergom, Bocskoroskúti út 94.
+36 20 916 65 68
aikidojo@me.com
Google térkép
Utoljára frissítve: 2024. 06. 05. 08:49
Ugrás az oldal tetejére