Oktatók

HIVATÁSOS OKTATÓK

Bak László, 5. dan (Aikikai, shidoin)

az Aikido Shinbukan Dojo vezetője (dojocho)

A kilencvenes évek elején kezdett aikidozni Kozsuharov Ognjan irányítása alatt. Ez idő alatt az Aikido mellett rövid ideig gyakorolta a Muso Shinden Ryu Iaidot, és a Zen Nihon Kendo Renmei Jodot. 
1996-ban csatlakozott az akkor megalakult Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületéhez (MKDE), ahol Szabó Balázs keze alatt folytatta a gyakorlást. 
A kilencvenes évek végén tanult Kitayama Toshiyukitól is (Sugawara Shigeru Hombu shihan tanítványa), aki abban az időben a Rendőrtiszti Főiskolán oktatott. 
1997 és 2001 között a Tan Kapuja Buddhista Főiskola Aikido szakirányának hallgatója. 
1998 tavaszán utazott először a japán Aikido Kobayashi Dojoba, ahol 3 hónapot töltött el, mint bentlakó tanítvány. 
Ez év végén Kobayashi sensei ösztönzésére indította el gyerekcsoportját Visegrádon, majd 1999 tavaszán felnőtt csoportját Esztergomban. 
2000-ben, 2001-ben és 2002-ben újabb 3 hónapos időszakokat töltött el a Kobayashi Dojoban, ahol élt és gyakorolt. A Japánban töltött idő alatt rendszeresen látogatta Ueshiba Moriteru doshu reggeli edzéseit a Hombu Dojoban. 
2003-ban, Esztergomban építette fel saját dojoját, azóta Esztergomban él és oktat. 
Ugyanez év tavaszától rendszeresen vesz részt Kobayashi dojo oktatók vezette szemináriumokon Európában (Szófia, Olsztyn, Bytom, Duisburg, Riga, Liepaja, Athén, Stockholm, Belgrád, Bath). 
2006 és 2008 nyarán ismét Japánban jár, ahol másfél illetve egy hónapot tölt el gyakorlással, utóbbi évben többek között részt vesz a Kobayashi Dojo fennálásának 40 éves évfordulójára szervezett ünnepségen, szemináriumon, és kiránduláson. Ezt követően évi rendszerességgel utazik Japánba, de a szervezet irányítása, nagysága csak rövid időt enged számára kint tölteni. Évente többször utazik külföldre - főleg Európán belül - szemináriumokra tanulni, a szervezeti kapcsolatkokat fenntartani és erősíteni, időnként tanítani (Bulgária, Horvátország). 

Aikido oktatói szakképesítéssel rendelkezik.
Az Aikikai Hungary Technikai Bizottságának tagja.

A gyakorlás és dojovezetés terén a japán Kobayashi Dojoban általa személyesen tanultak és tapasztaltak torzításmentes közvetítésére törekszik. Aikidojára és gyakorlási szemléletére Kobayashi Yasuo shihan-on kívűl nagy hatást gyakorol  Urban Aldenklint Aikikai shihan Svédországból.
Legfontosabbnak a következetes, rendszeres és szigorú gyakorlást tartja, ami az aikido befogadásának és átadásának egyetlen módja.

OKTATÓK

Czéh Sándor, 4. dan (Aikikai)

A rendszeres testmozgással fiatalon ismerkedett meg. 6 évesen iratkozott be az esztergomi Spartacus Judo Sport Egyesületbe, és 1 év kihagyással 18 éves koráig gyakorolt és versenyzett. 
A sportokra jellemző versenyszellem egyre inkább arra késztette, hogy egy ettől mentes mozgásformát keressen. 1998 őszén erre lehetősége is nyílt, és Magyar Balázzsal együtt beiratkozott Rakotoarinivo Jean Hugh Michel akkor induló esztergomi aikido csoportjába. 
Mint alapító tag csatlakozott a megalakuló Aikido Shinbukan Dojohoz.
2006. márciustól asszisztensként dolgozik. Végzettsége rajz és számítástechnika tanár. 2008 szeptemberétől a dojo oktatója.
2010 nyarán japánba utazik, ahol mint bentlakó tanítvány két hónapot tölt el az Aikido Kobayashi Dojoban. Jelenleg Japánban él és a Kobayashi dojoban gyakorol. 

Az aikido szempontjából legfontosabbnak az elkötelezettséget, és a tiszteletteljes és intenzív gyakorlást tartja, valamint a nyitottságot mások irányába.

Magyar Balázs, 4. dan (Aikikai)

1998 őszén kezdett Aikidot gyakorolni Rakotoarinivo Jean Hugh Michel frissen indított esztergomi csoportjában. Néhány hónap elteltével - és a csoport megszűnésével - '99 januárjában csatlakozott az akkor megalakuló Aikido Shinbukan Dojohoz, mint az egyik alapító tag. 
2007 januárjától a dojo oktatója, a dorogi csoport vezetője.

Aikido oktatói szakképesítéssel rendelkezik. Fukushidoin rang birtokosa.

Az egyszerű, letisztult, hatékony mozgást és a napi rendszerességű, jó hangulatú gyakorlást tartja leginkább megvalósítandónak.

 

Matolcsi Zoltán, 3. dan (Aikikai, fukushidoin)

Gyermekkora óta rendszeresen sportol (futball, atlétika, kick-box, szertorna stb.), az Aikidoval 2002-ben ismerkedett meg, 2011 szeptemberében asszisztensként kezdett dolgozni, majd 2012 őszétől oktatóként
tevékenykedik.

Végzettsége történész-tanár és informatikus könyvtáros.
A nyergesújfalui, és táti csoportok vezetője.
Aikido oktatói és DBands Martial Arts oktatói képesítéssel rendelkezik, Fukushidoin rang
birtokosa.
A HEGYEM (Harcművészek az Egészséges Gyermekekért) mozgalom tagja, oktatója.

Az Aikidoban a rendszeres és kitartó - egyben jó hangulatú - gyakorlást tartja a követendőnek. Véleménye szerint az Aikido a személyiségformálás egyik kiváló eszköze, melyre manapság fokozottan szükség van.
A folyamatosgyakorlás meglátása szerint egészséges életmódra, vidám életszemléletre, felelősségvállalásra és alázatra tanít.

Vilner Gabriella, 1. dan (Aikikai)

2003 őszén kezdett el aikidozni, az új esztergomi dojoban. Gyermekei születéseit kivéve azóta folyamatosan gyakorol.

Testnevelő szakirányon végzett pedagógus. 2010-2015 között a budajenői csoport vezetője. Asszisztensként segíti a gyerek és felnőtt csoportok edzéseit, valamint az esztergomi dojoban a junior csoport oktatója.

Bara János, 2. dan (Aikikai)

16 évesen ismerkedett meg az Aikidoval, melynek hatására tanulmányait a Tan Kapuja Buddhista Főiskola Budo és Japán nyelvi szakirányán folytatta. A főiskolán töltött évei alatt az Aikido mellett Kendot is gyakorolt Abe Tetsushi sensei irányítása alatt.  Kétszer volt kint Japánban, utazásai során ellátogatott a Kobayashi dojo-ba, hogy részt vegyen Kobayashi Yasuo sensei edzésein. Jelenleg állandó munkája mellett szabadidejében japán nyelv oktatással foglalkozik. Az eszterogmi dojoban vezet edzéseket.

Az aikido legfontosabb tanításának a partnerrel való együttműködést, a közös gyakorlás során való összhang megteremtését tarja, melynek a mindennapokba való átültetésével harmonikusabb kapcsolatot alakíthatunk ki a környezetünkben lévőkkel.

 

 

ASSZISZTENSEK

 
 

Biener József

8 évig judozott az Esztergomi Spartacus Sportegyesület, majd a Margitszigeti Atlétikai Centrum tagjaként. 

2006 áprilisában kezdett el Aikidozni Esztergomban, Bak Lászlónál. 2012-től főként a dorogi csoport munkáját segíti.

Az aikido útján a jó hangulatú, rendszeres gyakorlást tartja lényegesnek.
 

Králik Helga

11 éves kora óta gyakorol különböző harcművészeteket, gyerekként judozott, később ITF tae kwon-dosként mesterfokozatot és a Testnevelési Egyetemen sportedzői képesítést szerzett. A frissen megszerezett tudását egy gyerekcsoportban kamatoztatta, amíg egy térdsérülés miatt már nem tudta folytatni pályafutását, abbahagyta a tae kwon-do gyakorlását. A következő években többféle sportot űzött, de szíve visszahúzta a harcművészetekhez, végül az Aikidoban találta meg azt, amit régóta keresett.
Véleménye szerint az Aikidoban a legcsodálatosabb az, ahogyan az ember lassanként a gyakorlás hatására megváltozik, kiegyensúlyozott, békés emberré válik, olyanná, aki a konfliktusok békés megoldására törekszik.
 
Foglalkozása marketing tanácsadó. A törökbálinti gyerekcsoport munkáját segíti.

 

Látogatói hírlevél

Aikido Shinbukan Dojo

2500 Esztergom, Bocskoroskúti út 94.
+36 20 916 65 68
aikidojo@me.com
Google térkép
Utoljára frissítve: 2019. 01. 18. 08:40
Ugrás az oldal tetejére